La portaveu del grup municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, ha proposat a l’alcalde, Pablo Ruz, “abordar el disseny i implantació del tramvia en el marc de la mesa de mobilitat, perquè és l’òrgan que reuneix els tècnics de diferents àrees i representants polítics i socials”.
Díez ha indicat que “per descomptat és important que el Col·legi d’Enginyers participe en aquest procés, però al seu torn és fonamental que s’incorpore el criteri social i que es recullen les demandes dels veïns i veïnes i també de col·lectius sectorials”.
“Una obra d’aquesta envergadura mereix incorporar no sols criteris d’eficiència, sinó també de sostenibilitat, d’inclusió o de gènere, entre altres, i per això és imprescindible treballar en aquest projecte en l’òrgan municipal que ja existeix per a això i que porta des del mes de setembre sense reunir-se”, ha afegit.
La portaveu municipal ha explicat que “a més, volem que la taula de mobilitat participe del disseny des dels seus inicis, per a poder decidir des de l’inici els termes en què ha de desenvolupar-se la infraestructura”.
Esther Díez ha afirmat que “al mateix temps, cal recordar Elx compta amb el seu document estratègic en matèria de transport, el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, que tant van criticar PP i Vox però que finalment no han modificat i que continua sent la planificació vigent en aquesta matèria i en la qual haurà d’integrar-se el desenvolupament del tramvia”.
La portaveu de Compromís a l’Ajuntament ha destacat que “en tot cas, portem molt temps sentint a Pablo Ruz parlar del tramvia, fins i tot de l’estudi previ que se suposa havia iniciat la Diputació d’Alacant l’any passat, però la realitat és que no hi ha cap avanç i que ni tan sols han donat inici la licitació dels estudis previs”.
“Si s’haguera apostat pel bus d’alta capacitat que recull el Pla de Mobilitat de les Àrees Elx-Alacant, que inclou els mateixos beneficis que el tramvia, però compta amb menys limitacions, podríem estar en una fase més avançada i veure la llum en un període més curt”, ha ressaltat.
A més, Esther Díez ha recordat que “en cap cas la posada en marxa d’aquesta infraestructura pot computar-se als 30 milions d’euros de deute que la Generalitat continua tenint amb el nostre municipi, perquè aquesta ha sigut una inversió ordinària de la Generalitat en altres municipis com València, Alacant i Castelló”.