La portaveu del grup municipal de Compromís Elx, Esther Díez, ha registrat una sol·licitud davant del Comité de Peticions de la Unió Europea amb l’objectiu que es reposen els carrils bici dels carrers Juan Carlos I i José María Buck, eliminats pel govern de Pablo Ruz i de Vox.

“He posat de manifest a Europa un fet que contravé, òbviament, els objectius del pacte verd europeu que vol assolir la neutralitat climàtica del continent europeu l’any 2050 i he aportat dades que són molt importants en aquest aspecte com són els èxits que havíem aconseguit des del punt de vista de la salut pública i també des del punt de vista de la protecció ambiental”, ha explicat Díez.

La informació que la portaveu ha aportat a Europa és, d’una banda, la reducció del pas de vehicles de 60.000 a 30.000 vehicles setmanals després de la posada en marxa del carril del carrer Carlos I, fet que s’havia traslladat a una rebaixa de les emissions contaminants. “En concret, mitjançant aquest estudi dut a terme entre la regidoria de Mobilitat i el departament de Física Aplicada de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH), s’havia registrat una disminució de 40 micrograms per metre cúbic de diòxid de nitrogen a 28. Es tracta d’un contaminant que té una afecció directa sobre la salut de les persones, també sobre els ecosistemes i recorde que aquesta via passa pel centre del palmerar històric protegit i declarat patrimoni de la humanitat per Unesco”, ha matisat Díez.

Segons la portaveu, “de manera particular, hem incidit que l’eliminació d’aquests carrils bici perverteix tota l’ampliació posterior que s’ha sufragat amb fons europeus. Si bé és cert que aquests dos trams es van fer amb fons municipals, les ampliacions que van continuar sí que s’han sufragat amb els diners dels contribuents europeus i vull recordar que a aquests 700 metres del carrer Joan Carles I li van continuar 1,5 quilòmetres a l’avinguda d’Alacant amb un cost de 358.000 euros, dels quals el 50% han estat sufragats per la Unió Europea a través de l’estratègia de desenvolupament urbà sostenible que va aconseguir el govern progressista anterior”.

A més, l’anell ciclista que deixem projectat l’anterior equip de govern i que ara l’actual govern municipal ha hagut de recular i acceptar desenvolupar-lo, és una inversió de més d’1 milió d’euros de la qual el 90% està subvencionada amb aquests fons europeus. El que estem traslladant a les autoritats europees és que s’està pervertint el sentit de tota aquesta malla ciclista que s’ha desplegat i que, una vegada es destrossa aquesta connexió principal amb el centre, deixa sense sentit tota la infraestructura desplegada amb l’avinguda d’Alacant i amb tot allò que està projectat de la resta d’anell ciclista”, ha explicat la portaveu.

Així mateix, ha assegurat que fem ús d’una eina que Europa posa a disposició de qualsevol ciutadà o ciutadana, que permet denunciar infraccions que existisquen de la legislació europea i així és com hem volgut traslladar-ho a les autoritats comunitàries perquè duguen a terme les actuacions necessàries. En concret, el que he sol·licitat és que es puguen reposar aquests dos carrils bici eliminats i tornar el sentit a la xarxa d’infraestructures ciclistes d’Elx”.

Elx a examen d’Europa

Esther Díez ha explicat que divendres va realitzar el registre i ara s’ha d’admetre a tràmit per part del Comité de Peticions que després segueix un procés d’examen i posteriorment conclou si ha de prendre alguna decisió. Una vegada admés a tràmit també es posa en marxa un tràmit d’adhesió perquè qualsevol persona o entitat puguen sumar-se a aquesta iniciativa i donar suport a la petició que s’ha registrat.

“Des de Compromís defensem aquest model de ciutat verda i durem a terme les actuacions necessàries per a garantir que aquesta infraestructura ciclista que s’estava consolidant al nostre municipi continue endavant. Ara hem aconseguit que el govern municipal recule amb les decisions que havia pres respecte a l’execució dels fons europeus per a projectes de mobilitat sostenible, però no n’hi ha prou, s’han de reposar aquests carrils bici”, ha insistit la portaveu qui ha assegurat que és molt important tornar a situar Elx a la senda verda, al centre d’aquelles polítiques que fan front a l’emergència climàtica, sobretot per les repercussions que tenen sobre la salut pública.