‘La Corredora de Elche es el testimonio más elocuente de nuestro pasado y el nervio principal de la población de hoy’, Pere Ibarra a Historia de Elche 1895.
En un dels primers texts on va deixar plasmada la seua idea de ciutat (Historia de Elche 1895), Pere Ibarra feia una defensa del traçat antic de la Corredora. Segons la seua consideració, en la Corredora es podia llegir la història d’Elx. Ibarra va apuntar que la Corredora és el testimoni de què fórem i som. Ara, amb la seua peatonalització, la Corredora serà el testimoni de la transformació del nostre municipi per donar resposta als reptes d’aquest segle.
La Corredora té una importància cabdal en l’imaginari col·lectiu dels il·licitans i il·licitanes. L’artèria més important, el cor del centre històric, acull hui en dia celebracions de festes, de matrimonis, de triomfs esportius, de manifestacions culturals i religioses, de protestes i de tants tipus de reunions ciutadanes com puguem imaginar. Per això, és la nostra responsabilitat com a representants municipals fer d’ella un espai íntegrament destinat a les persones, a la socialització dels nostres veïns i veïnes.
L’actuació de la Corredora i la Plaça de Baix, que s’inicia en unes setmanes, és la màxima expressió i el punt de partida del nou model de ciutat i de municipi que impulsem des del govern municipal, on la salut humana i, per tant, la sostenibilitat estan al capdavant de tota nostra acció política.
Per a Compromís, era i ha sigut sempre una prioritat recuperar l’espai urbà per a les persones. Necessitem més espais per passejar, trobar-nos a peu, entorns en què siga possible la convivència i, malauradament en aquest context, la distància física també. Apostem de manera decidida per carrers i barris nets i lliures de fums i de sorolls dels vehicles. Aquesta és l’única manera de combatre el canvi climàtic i de garantir espais saludables als il·licitans i il·licitanes.
L’urbanisme racional i la mobilitat sostenible són precisament les dues ferramentes clau dels municipis per fer front a l’emergència climàtica i rebaixar la contaminació de les nostres ciutats. Per això resulta tan incomprensible que al llarg dels últims anys una actuació com la peatonalització de la Corredora o ara la generació de carrils bici provisionals hagen sigut utilitzats per determinats grups polítics com a element de confrontació.
La perspectiva del temps permetrà en uns anys avaluar la gravetat dels seus posicionaments. Aquests grups defensen un model de municipi que segueix pensant-se en els cotxes com a protagonistes i on les seues propostes en matèria de mobilitat passen exclusivament per promoure l’ús del vehicle privat en la ciutat. En el discurs afirmen apostar per la mobilitat sostenible. En la pràctica, cada vegada que es planteja una acció transformadora per a prioritzar el transport públic i els modes de transport alternatius ixen a la càrrega per tractar d’impedir-ho.
Clar que qualsevol canvi en la mobilitat urbana obliga a canviar hàbits en la ciutadania. Clar que eixes modificacions exigeixen un període perquè la ciutadania s’acostume. Clar que hi haurà qui en un primer moment es queixe de les transformacions perquè al principi no siga capaç d’entendre el benefici col·lectiu. Però la nostra responsabilitat com a representants públics és donar prioritat a la salut de les persones i el respecte al Medi Ambient. Aquesta legislatura és clau per a la transformació del municipi i hem d’aplicar polítiques valentes pensant en les pròximes generacions i no en les pròximes eleccions.
En Compromís ho tenim clar. La sostenibilitat ha d’estar present en tota l’acció política, especialment en l’àmbit del transport. Per això, defensem seguir avançant de manera clara cap a un municipi on cada vegada el protagonisme dels vianants, ciclistes, conductors de patinets i usuaris del transport públic siga major. També pensem que és fonamental que les persones compten amb més facilitats per poder optar per aquestes fórmules de mobilitat de manera quotidiana.
És el moment de recuperar els carrers per a la gent amb iniciatives que anem impulsant des de fa temps des del govern municipal i que per fi es fan realitat. L’obra de la Corredora és només el principi, l’inici d’un Pla Centre que volem portar a la resta de barris amb el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que pretén transformar la fisonomia de la ciutat, llevar el protagonisme als vehicles i l’estacionament per recuperar-lo per a les persones i també per donar un valor afegit als comerciants i l’hostaleria, un espai lliure de fums i a escala humana.
De la mateixa manera, hem impulsat la primera platja lliure de fums i burilles, Carabassí sense fums. La iniciativa s’ha originat a través d’una petició ciutadana i ha permés que Elx s’incogla en la xarxa de platges sense fums de la Comunitat Valenciana.
El treball per fer d’Elx un municipi verd inclou també fomentar aquest estil de vida saludable i conscienciar sobre els efectes negatius del tabac sobre la salut humana així com la contaminació que produeix sobre els recursos naturals. Actuem des de tots els àmbits per aconseguir un canvi profund.
Compromís apostem per un municipi sostenible des de totes les vessants. Per a nosaltres, aquest és el camí per aconseguir la Capital Verda Europea en 2030.
Repensem Elx entre totes i tots, per un futur més verd i més saludable.