El coneixement com a ben social

MIREIA MOLLÀ. En desembre de 1996 Les Corts aprovaren la creació de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH) i un any més tard va tindre lloc el seu primer curs acadèmic. Quasi vint anys després, la Universitat pública d’Elx continua creixent compromesa en la construcció d’una societat progressista, innovadora i millor preparada, a través de la seua llavor docent i investigadora.
Concretament avui, la institució acadèmica celebra el seu solemne acte amb motiu de la festivitat de Sant Tomás d’Aquino i la investidura com a Doctor Honoris Causa al catedràtic en Química Orgànica de la Universitat Autònoma de Madrid i científic sènior associat de l’Institut IMDEA-Nanociencia, Tomás Torres Cebada. Per a aquesta ocasió, la Universitat ha escollit com escenari del seu acte el Gran Teatre d’Elx, una notícia que des de la regidoria de Relacions Institucionals aplaudim, una manera que al nostre parèixer, apropa encara més la institució a la societat.
I es que la Universitat és part fonamental de la nostra societat. Les universitats tenen la gran responsabilitat de fomentar el talent, de construir ments preparades per a jutjar i entendre el context en el qual es troben i que siguen capaços d’aconseguir una visió completa de l’entorn que els rodeja. Volem que els nostres joves estiguen formats i siguen crítics per afrontar els nous reptes de la societat. Necessitem generacions íntegres, amb un pensament plural i tolerant, capaços d’enfrontar-se als nous contextos no sols com a professionals, sinó com a individus que integren una societat i que contribueixen al desenvolupament econòmic, social i cultural.
Tot allò, a través d’una institució acadèmica pública. L’educació ha de ser la garantia del nostre futur i que millor manera que brindar-la des d’una entitat pública que garanteix l’accés a una educació universal. Les universitats públiques afavoreixen el desenvolupament humà sostenible, cosa que repercuteix en el creixement científic i tecnològic, en el desenvolupament de la cultura, així com del benestar social. L’educació i la investigació a més d’oferir formació acadèmica, també examina, crea i recrea el coneixement. Aquest procés, es plasma en la responsabilitat de correspondre a les aspiracions de la societat civil.
Per tor, felicitem a la Universitat i a tots els seus professionals i els animem a continuar creixent i construint el futur dels nostres joves. A més, aprofitem també per a felicitar a Tomás Torres Cebada pel seu nomenament com a doctor Honoris Causa per la UMH.
No obstant això, no podem oblidar l’obligació que tenim les administracions públiques i els governs de treballar conjuntament perquè aquests joves que surten de les nostres universitats no es veguen obligats a marxar a l’estranger en cerca d’eixides professionals. Una problemàtica de la qual som conscients des de fa anys i que ens entristeix enormement. Les i els joves necessiten la resposta social i política que els ajude a solucionar les problemàtiques pròpies de la joventut.
Considerar el coneixement un bé social, part del patrimoni de la humanitat, és una premissa de la qual han de partir les ciutats i els governs. Per allò, tenim el deure i la responsabilitat de construir els mecanismes i d’oferir les garanties perquè el talent regresse, es quede en casa i que el futur siga dels nostres joves.

Arxivat en: Cultura i Educació, Educació, elx, umh, universitat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *