Compromís per Elx ha presentat diferents al·legacions a les modificacions de diferents articles del PGOU que ha portat a terme l’equip de govern i que tenen com a únic objectiu permetre l’edificació en sòl no urbanitzable, una mesura que l’equip de govern aprovà en el ple de desembre de 2013 i que, com sempre, han tractat de que passara desapercebuda per a la ciutadania.
Així ho han explicat hui la portaveu de Compromís per Elx, Mireia Mollà, i el coordinador de Medi Ambient, Vicent Sansano, en una roda de premsa en la que han detallat les implicacions d’esta decisió del govern local.
En este sentit, Mollà ha explicat que “esta situació és possible perquè la Generalitat va introduir en la llei d’acompanyament dels pressupostos per a 2014 diversos canvis en la Llei 11/94 d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana, de manera que deixen sense cobertura l’entorn d’estos paratges”
“Esta mesura té greus conseqüències per als nostres espais protegits i, per això, el Govern valencià ha col·locat esta modificació en un marc on eludir tot tipus de debat parlamentari, ja que són conscients de que la decisió significa obrir les portes a l’urbanisme salvatge i irracional”, ha destacat la portaveu i diputada a Les Corts.
El coordinador de Medi Ambient, Vicent Sansano, ha destacat que “malauradament, l’Ajuntament d’Elx s’ha afanyat en aplicar ràpidament esta mesura i, en este sentit, mitjançant canvis als articles 199, 202 i 206 del PGOU, ha derogat la normativa que protegeix de manera específica el sòl no urbanitzable”.
“Al mateix temps, el govern local ha reduït la superfície mínima exigible de la parcel·la edificable per construir en sòl no urbanitzable, fins el 75 per cent en alguns casos, i ha augmentat l’edificabilitat de la parcel·la mínima edificable fins el 400 per cent”, ha apuntat.
Davant esta situació, Sansano ha afirmat que “estem davant un error històric a l’hora de gestionar el nostre sòl no urbanitzable, ja que estes mesures afavoreixen una gran dispersió de la població i de l’activitat econòmica pel terme municipal, un fenomen que afecta a la mobilitat, l’abastiment energètic i la retirada de residus sòlids i aigües residuals”.
A més, el coordinador de Medi Ambient ha afegit que “representa un canvi considerable en relació als esforços que s’han realitzat al llarg de dècades al nostre municipi per a concentrar l’activitat econòmica en els parcs industrials i agroalimentari i per concentrar la població a la ciutat i al voltant de les àrees urbanitzades de les partides rurals”.
Vicent Sansano també ha assenyalat que “esta dispersió de la vivenda i l’activitat en el territori va a suposar un gran impacte paisatgístic i ecològic sobre el Camp d’Elx, a més d’incrementar els costos de les infraestructures i els serveis que presta el municipi i disminuir la qualitat ambiental i l’atractiu turístic”.
Per tot això, el coordinador de Medi Ambient ha ressaltat que “és obvi que l’equip de govern ha tractat de fer una nova maniobra que va contra els interessos econòmics i ambientals dels il·licitans i il·licitanes, així que els demanem que en esta ocasió s’estalvien el ridícul d’utilitzar excuses absurdes i suprimisquen estos canvis en el PGOU”.