Els participants de la jornada de debat #RescatemElx organitzada hui per Compromís han destacat la importància de que el municipi tinga un desenvolupament sostenible en tots els àmbits –econòmic, social, mediambiental-, que siga coherent amb aquells recursos amb què compta la ciutat i que es porte a terme amb la cooperació de tota la ciutadania.

L’acte ha tingut lloc este matí en el centre polivalent de Carrús i ha comptat amb la participació de nombroses persones que també han participat d’este debat sobre l’estat de la ciutat i la resta del terme municipal.

La primera taula, sobre Economia, ha estat moderada per Antonio García, i ha comptat amb la participació de Josep Antoni Ybarra, catedràtic d’Economia a la UA; Jesús Rodríguez, director del mòdul de Turisme de l’IES Tirant Lo Blanch, i Marga Guilló, fundadora del col·lectiu ADR del Camp d’Elx.

En ella s’ha destacat el trencament actual de la cohesió social que sempre ha caracteritzat Elx i la necessitat de orientar el model de la ciutat cap a consolidar els recursos amb els que comptem, tant industrials, com turístics, de serveis, etc. Alhora, s’ha ressaltat la importància de dotar de mecanismes al camp d’Elx per garantir la seua continuïtat i dignitat i s’han proposat iniciatives turístiques que facen del nostre un municipi atractiu per als visitants i no únicament ‘excursionistes’ que només passen aquí unes hores.

En la segona taula, de caràcter social, Marian Campello ha sigut l’encarregada de moderar les intervencions de Susi Fenoll i Susi González, representants de la plataforma en defensa de la Llei de Dependència; José Cascales, de Dret a Participar; Lidia Soler, secretària de Proyecto DUNASS, i Dionís Penyarroja, metge i ex president de Càritas.

En este torn s’ha defensat la urgència de que l’Ajuntament recupere les iniciatives que impulsen la participació ciutadana i acabe ja amb les pràctiques opaques, s’ha defensat un futur sostenible per al casc urbà i les pedanies mitjançant un projecte com la regió aeroportuària sostenible, s’ha explicat la importància d’executar la Llei de Dependència amb garanties per assegurar una vida digna a milers de ciutadana i s’ha denunciat l’augment de la pobresa en Elx, un fenomen per al que l’Ajuntament no posa en marxa els suficients recursos i que s’ha de combatre amb mesures que eliminen les desigualtats socials, com seria una reforma social equitativa.

La portaveu de Compromís per Elx, Mireia Mollà, ha indicat que “este fòrum que hui hem establert amb experts, representants dels àmbits econòmics i socialsi ciutadania en general, amb resultats molt positius, ens demostra la importància de la cooperació i el diàleg per eixir d’una crisi per a la que hi ha solucions alternatives”. 

“En este sentit, convidem a l’Ajuntament a escoltar propostes, obrir-se, permetre la participació ciutadana i centrar les seues polítiques en les persones, en teixir una xarxa de solidaritat, i en projectes estratègics que garantisquen un futur viable per al municipi”, ha assenyalat Mollà.