La diputada de Compromís Mireia Mollà ha lamentat hui que “la Conselleria d’Agricultura no vulga detallar els diners que ha destinat a cadascuna de les actuacions en la lluita contra el morrut roig, un aspecte al que el Govern valencià no ha destinat tots els recursos suficients, com demostra el nivell d’expansió que ha assolit este insecte”.

Mollà s’ha pronunciat així després de la resposta que ha donat la Conselleria a una pregunta del grup parlamentari Compromís sobre la lluita contra esta plaga.

La diputada i portaveu de Compromís per Elx ha indicat que “en primer lloc, des d’Agricultura no ens indiquen quants diners dels que ha destinat són fons provinents del Govern central i quants són fons propis, ni tampoc quina és la xifra total de diners que des del Ministeri s’ha traslladat al Govern valencià per fer front a este problema”.

Mireia Mollà ha assenyalat que “tampoc ens aclareixen com s’han distribuït els 21,5 milions que diuen haver destinat a la lluita contra el morrut roig ni quin ha estat el pressupost per a cada any, com tampoc quina és la previsió de despesa per a 2013 i les accions que van a portar-se a terme en el marc d’esta partida”.

La diputada ha apuntat que “no és estrany que la Conselleria, que ha comès tantes deficiències en el treball per l’extinció del morrut, no vulga donar dades clares ni detallar quin ha estat el resultat de les seues actuacions en una lluita per a la que ni tan sols ha creat una àrea de treball específica a l’alçada de la problemàtica”.

Per la seua banda, el coordinador de Medi Ambient de Compromís per Elx, Vicent Sansano, ha afirmat que “des de la Conselleria s’assegura que han portat a terme múltiples accions per combatre el morrut, però la realitat és que ja ni tan sols es dediquen a prevenir la plaga, doncs han fet deixadesa de funcions i han delegat en els ajuntaments esta i la resta de tasques en la lluita contra l’insecte, en lloc de liderar-la i coordinar-la”.

“La inversió que defensen ni tan sols té garanties d’haver estat aprofitada, si tenim en compte els milers d’euros que es van gastar en els primers anys amb la tala indiscriminada de palmeres i, per tant, des de Compromís entenem que el Govern valencià és culpable de no haver posat tots els mitjans suficients per acabar amb un insecte que pot acabar amb el Palmerar d’Elx”, ha ressaltat.

Per a Sansano, “cap de les administracions, des de l’estatal a la local, passant per l’autonòmica, ha donat la importància necessària a una plaga que pot provocar que perdem el Patrimoni de la Humanitat i que tindrà gravíssimes conseqüències per a la ciutat d’Elx en l’àmbit mediambiental, cultural i també econòmic, com ja denuncien els mateixos professionals”.