El diputat autonòmic, Carles Esteve i la portaveu del Grup Municipal de Compromís, Esther Díez.
El diputat autonòmic, Carles Esteve i la portaveu del Grup Municipal de Compromís, Esther Díez.

La concessionària deriva als pacients dels pobles de la comarca al Servei d’Atenció i Informació del Pacient (SAIP) de l’hospital del Vinalopó per a poder exercir el seu dret a la queixa o suggenrència.

La mesura afectaria als centres de salut d’Elx Carrús, Crevillent, Asp, Fondó dels frares i Fondó de les neus en mig de l’any de pròrroga contractual fixat per la Conselleria de Sanitat.

Compromís ha denunciat este dimecres la maniobra de l’empresa Ribera Salud i la conselleria de Sanitat per a evitar que la ciutadania usuària del Departament de Salut Elx-Crevillent puga posar fulls de reclamació en els centres de salut de la comarca dependents de l’únic departament sanitari privatitzat del País Valencià.

El diputat Carles Esteve, i les portaveus municipals d’Elx i Crevillent, Esther Díez i Virginia Muriel, han criticat la maniobra de l’empresa concessionària per a evitar que els pacients posen in situ queixes en els centres de salut del departament, i que afectaria als centres amb gestió privatitzada a Elx, Crevillent, Asp, Fondó dels Frares i Fondó de les Neus.

Mitjançant una a circular de la Direcció d’Admissió i Gestió de Pacients enviada el passat octubre, l’empresa ordena al personal d’administració que no arreplegue cap full de queixa i derive els pacients al Servei d’Atenció i Informació del Pacient (SAIP) de l’Hospital del Vinalopó o al registre oficial del PROP, ambdós ubicats a la ciutat d’Elx.

“A dia de hui, quan no sabem per què no està reintegrat la sanitat del Vinalopó a la gestió pública, continuem amb la incertesa de quin és el full de ruta de la Conselleria de Sanitat respecte a la sanitat en la comarca del Vinalopó”, ha apuntat Esteve. “Hui denunciem una situació nova que redunda en l’opacitat amb la que Ribera Salud fa les coses. No es poden presentar queixes als centres de salut com a qualsevol local o establiment. Este nou pas obliga a un usuari o usuària que tinga una queixa o proposta anar a interposar-la a l’hospital del Vinalopó. Açò s’hauria d’explicar per l’empresa i per qu`fins ara una cosa que pareixia funcionar amb certa normalitat, a dia de hui no pareix normal i justament ocurreix quan queden sis mesos per a saber si continua privatitzada la sanitat de molts ciutadans”.

En este sentit, la coalició ha recordat que la Plataforma per a la Reversió del Vinalopó va reunir més de 15.000 signatures d’usuaris i usuàries del departament sanitari per a que la gestió revertisca al sector públic. 

“Sanitat ha decidit no sols ignorar a la gent de la Plataforma que va rodejar l’hospital amb una cadena humana, sinó que ha decidit no respondre a la Sindicatura de Greuges quan esta li porta mesos demanat els informes que avalen mantenir el contracte”, ha assenyalat Díez, qui portarà l’assumpte al debat sobre l’estat de la ciutat.

“Portem molt de temps denunciant l’abandonament de la població de Crevillent i resta de pobles, no sols per part de l’empresa, sinó del PP i VOX, tant a la conselleria com als ajuntaments. A Crevillent tenim 9000 persones sense metge de capçalera, amb rotacions constants. Les cites per a pediatria o salut mental estan donant-se per a març”, ha protestat Muriel durant la visita feta per ella i Esteve al centre de salut de Crevillent.

Fuga de professionals

El diputat autonòmic ha qualificat d’interminable” la fuga de professionals sanitaris des de  que el Conseller Marciano Gómez decidira prorrogar el contracte de gestió del centre públic, en mans de Ribera Salud. “Encara no sabem si el centres de salut acabarà en mans públiques o privade, hospital en respiració assistida, vorem com la fuga de professionals sanitaris continua i inclús se’n agreujarà amb persones que demanen excedència voluntària o trasllats, i estem esperant que en les pròximes setmanes, a partir del 1 de gener, conforme els treballadors vagen rebent places, aniran canviant de centre perquè les condicions laborals aquí son molt pitjors que als serveis públics”.