El regidor i les regidores de Compromís, Marcelino Giménez (Crevillent), Anna Antón (Santa Pola), Esther Diez (Elx) i el portaveu de Compromís a la Diputació, Ximo Perles.
El regidor i les regidores de Compromís, Marcelino Giménez (Crevillent), Anna Antón (Santa Pola), Esther Diez (Elx) i el portaveu de Compromís a la Diputació, Ximo Perles.

El Partit Popular (PP) de la Diputació d’Alacant ha aprovat la major retallada percentual de tota la província a la comarca del Baix Vinalopó, reduint un 37% el pressupost del pla +CERCA. Aquesta retallada afecta directament Santa Pola, Crevillent i Elx, que veuran disminuïdes les seues assignacions en més de 500.000 euros en total.

En una roda de premsa celebrada a Elx, en la qual han participat Ximo Perles, portaveu de Compromís a la Diputació; Esther Díez, portaveu de Compromís a Elx; Marcelino Giménez, regidor de Compromís a Crevillent, i Anna Antón per Santa Pola, els valencianistes han expressat la seua preocupació per la retallada de 15 milions d’euros en el pla +CERCA en l’àmbit provincial. Aquesta mesura afecta especialment els municipis petits i mitjans.

La disminució pressupostària ha portat el pla +CERCA a passar de 45 milions d’euros el 2023 a poc més de 29 milions d’euros aquest any, una reducció de més del 30% que afecta greument la capacitat d’inversió i desenvolupament de projectes locals. A més, per primera vegada, el pla elimina la possibilitat de subvencionar inversions en obres o infraestructures, destinant els recursos exclusivament a la despesa corrent i ordinària dels ajuntaments, limitant així la capacitat de gestió de les corporacions municipals.

Els municipis de Santa Pola, Crevillent i Elx veuen reduïda la seua capacitat pressupostària en més de 500.000 €. La capital de la comarca, Elx, passarà de rebre 540.000 € a rebre 335.000 €, una retallada de més de 200.000 €. Per la seua part, Crevillent perdrà quasi 155.000 €, passant de 439.762 € el 2023 a 285.191 € aquest any. D’altra banda, Santa Pola rebrà 252.816 €, 145.000 € menys que l’any anterior.

Des de Compromís es qualifica aquesta retallada com “una molt mala notícia” per als municipis de la comarca. Segons els valencianistes, aquesta reducció posa en risc projectes i serveis vitals per a la qualitat de vida dels ciutadans. Així mateix, s’assenyala la baixa capacitat i influència del Partit Popular als governs de les tres localitats per incidir en l’agenda de la Diputació, recordant que entre el govern provincial hi ha diputats i càrrecs de confiança d’Elx, Santa Pola i Crevillent.

En paraules dels representants polítics:

Ximo Perles: “Que el Baix Vinalopó reba un 37% menys de diners aquest 2024 en comparació al 2023, té un culpable: el Partit Popular. Un partit que es va passar tota la campanya dient-li a la ciutadania d’aquesta comarca que quan ells governaren se’ls regaria amb recursos, i ara, amb un any de govern als ajuntaments, a la Generalitat i a la Diputació, ha arribat tot el contrari: retallades generalitzades i menys gestió”.

Per la seua part, des d’Elx, Esther Díez ha lamentat: “El PP ha passat anys anunciant inversions milionàries i la realitat és que hui venim a denunciar una retallada que al final perjudica les necessitats dels nostres veïns i veïnes i que, alhora, se suma als projectes incomplets per part de la Diputació d’Alacant.Som ciutadans i ciutadanes que ja estem perjudicats perquè la nostra administració provincial no s’ha acollit al fons de cooperació com en altres municipis, i ara, a més, patim aquesta disminució de recursos que han quedat també més limitats a l’hora de decidir en què poden invertir-se”.

La representant de Santa Pola, Anna Aldón, ha afirmat: “La senyora Loreto es va omplir la boca dient que gràcies a la seua alcaldia i a ser portaveu a la Diputació, el nostre municipi rebria més diners i oportunitats de projectes que mai. Ara veiem que és completament fals; a la primera oportunitat que ha tingut ha passat la tisora i ens deixa amb menys recursos”.

Finalment, el representant de Crevillent, Marce Giménez, ha volgut destacar: “Li exigim a la senyora alcaldessa que no guarde silenci davant les retallades que està fent el Partit Popular al nostre municipi. A causa de la disminució de pressupost, Crevillent no podrà veure projectes importants com l’adequació de l’escola taller o l’accessibilitat de la nostra biblioteca”.

Compromís anuncia accions als ajuntaments i a la Diputació exigint els recursos que han sigut eliminats.

Ximo Perles: “Presentarem mocions i propostes a cada municipi i institució provincial on tinguem representació perquè la Diputació sumi a l’insuficient +CERCA 2024 tots els recursos que han desaparegut amb la possibilitat de fer inversions. També portarem iniciatives relacionades amb el Pla Planifica i la seua ineficiència, retard en l’arribada de recursos i escassa execució”.