La portaveu del grup municipal de Compromís, Esther Díez, ha assegurat hui que “Pablo Ruz i Vox han aprovat un projecte de reglament de cooficialitat lingüística que perpetua la seua discriminació del valencià i evidència la seua valencianofobia”.
Díez, que ha realitzat aquestes declaracions durant la roda de premsa oferida hui, ha assenyalat que “després del període de consulta pública, el govern municipal diu haver acceptat les propostes que des de Compromís hem elevat, però la realitat és que només han incorporat qüestions secundàries”.
“El problema és que segueixen avant amb un text la naturalesa del qual es basa a negar la desigualtat real que existeix entre les dues llengües i tancar els ulls davant una discriminació l’única cosa que aconsegueix és perpetuar-la”, ha lamentat.
La portaveu municipal ha detallat que “el govern de Pablo Ruz i Vox es nega a acceptar el valencià com a llengua històrica de la ciutat, impedeix que s’usen els topònims oficials de les pedanies, denega mantindre la retolació preferent en valencià dels espais públics i rebutja que es prevegen subvencions per a comerços i empreses que promoguen el seu ús”.
“Així mateix, PP i Vox s’han negat a incorporar altres propostes de Compromís com impulsar l’ús del valencià dins de l’ajuntament o permetre que l’Oficina de Promoció del *Valencià duga a terme un assessorament lingüístic i legal a la ciutadania o informe sobre les ajudes públiques que promoguen altres administracions, en una actitud incomprensible i injustificable”, ha destacat.
Per a Esther Díez, “l’important és traslladar a la ciutadania que és un perill tractar les dues llengües al mateix nivell, perquè sense igualtat no hi ha llibertat lingüística, per la qual cosa aquest alcalde el que fa en realitat és utilitzar un discurs fal·laç amb el qual continuar arraconant l’ús del valencià en aquesta ciutat”.
La portaveu municipal ha recordat que “aquest reglament no és cap sorpresa si tenim en compte que parlem d’un govern que va tindre l’especial malvolença de rebaixar la partida de promoció del valencià i ha canviat la imatge corporativa per a poder usar en el 99 per cent d’espais públics la seua versió exclusivament en castellà”.
“Almenys que no tinguen el cinisme de dir que volen el valencià perquè és la llengua del Misteri i un tresor d’aquesta ciutat, per a després articular polítiques que tracten de desprestigiar aquesta llengua i tomben les eines que existeixen per a assegurar la discriminació positiva que aquesta llengua minoritzada mereix”, ha conclòs Díez.