El Pressupost Municipal és el marc de referència de les polítiques que desenvoluparà el govern de l’Ajuntament per a fer d’Elx un municipi que protegisca les seues gents i els oferisca oportunitats de present i futur. Per això en 2017 apostem per continuar les polítiques de protecció social i reforcem l’estímul econòmic per impulsar una ciutat que genere treball de qualitat per a tots i totes.

La nostra acció de govern té com a base garantir a les persones, que vegen cobertes les seues necessitats bàsiques i atendre l’emergència que encara es pateix per la crisi. Un compromís que vàrem plasmar en els documents quan arribarem al govern municipal i que continuem ampliant, com no pujar la pressió fiscal els il·licitans i les il·licitanes paguem menys impostos que en 2015), duplicar la partida d’ajudes a famílies vulnerables per al pagament de l’IBI ampliant els criteris de beneficiaris perquè arribe a molts més, augmentant les ajudes en el pagament de serveis bàsics com l’aigua, tramitant les ajudes de pobresa energètica que va posar en marxa el nou govern de la Generalitat o aplaudint mesures com la baixada del tipus d’IRPF a rendes baixes i mitjanes que ha fet el Consell per al pròxim 2017.

Com deia, per a Compromís per Elx era important dissenyar un pressupost de protecció social i estímul, desenvolupar la nostra capacitat de transformació d’oportunitats, crear ocupació estable i de qualitat i ser protagonistes del nou model productiu del conjunt del territori valencià amb la indústria del calcer com a referent tradicional d’Elx però també la nostra agricultura, el turisme o les apostes empresarials innovadores i sostenibles que generen nous jaciments d’ocupació basats en l’economia social i verda.

Així, presentàrem també les mesures pactades amb el Consell com les ajudes de més d’1,4 milions d’euros per a empreses i associacions vinculades al calcer, els vora 3 milions d’euros en plans d’ocupació per a 2017 introduïts ja als pressupostos municipals, als que sumem els 200.000 euros del mateix consistori per a fomentar l’ocupació en petites i mitjanes empreses o el salt pressupostari que fem per al Camp d’Elx.

Tot i així, a les prioritats clares que tenim i la consciència que en aquesta crisi que patim, la cosa més important és eixir tots i totes i el deure de l’Ajuntament és que cap persona es quede enrere, hem de ser exemplars i ètics en la gestió i transparents per tal de ser un bon govern. I ho demostrem: aquest 2017 Elx farà inversions amb recursos propis, cosa que no es passava des de feia una dècada. I part d’aquesta important inversió, l’has pogut fer tu.

Tornem les institucions a les persones, treballem perquè la regeneració democràtica siga una realitat, per això recuperem el Pressupost Participatiu i Elx destina un milió d’euros en desenvolupar les propostes de la ciutadania.

Un increment de 131% en 2017 que es transforma en l’execució de les 152 propostes que han fet a través d’aquest procés participatiu en el qual han participat més 3.600 persones. Aprofitaré per agrair a totes i tots per fer-ho possible i sumar-se a decidir que volem als nostres barris i pedanies i fer que el nostre dia a dia siga millor.

La implantació de les eines de participació i de democratització de l’administració és imprescindible per construir el municipi que volem entre totes i tots i a més, caminar cap a la candidatura de Capital Verda Europea 2030. En Compromís per Elx entenem que la participació no s’ha de mesurar de manera quantitativa, sinó qualitativa, i que s’ha de lligar amb processos vinculants i que construïsquen un relat d’allò que volem per a Elx.

Alguns exemples que construeixen el relat de l’Elx que volem és l’aposta seriosa pels seus espais naturals, el seu Camp d’Elx, el Medi Ambient i la Sostenibilitat, per fer d’aquest un municipi més respectuós i amable. En aquest sentit, es crea per primera vegada una partida per fer actuacions en els espais naturals, així com la primera partida de desenvolupament rural que reconeixerà als nostres agricultors i agricultores, puja un 62,5% la partida per al manteniment d’horts de palmeres, invertim en la millora de dotacions en els parcs municipals, projectem la creació d’horts urbans…i no oblidem la nostra aposta per la protecció del Palmerar doblant els recursos municipals.

I perquè volem un Elx més verd i sostenible, la mobilitat és imprescindible, així apostem per noves infraestructures ciclistes, augmentem la dotació per als convenis de transport públic a les pedanies i pressupostem el desenvolupament del pla d’estalvi energètic.

En definitiva, unes xifres que es deriven de polítiques que milloraran el dia a dia de les il·licitanes i els il·licitans, i que des de Compromís estem segurs que faran d’Elx un municipi a on viure i conviure, amb dignitat, amb oportunitats, afrontant el present amb la mirada posada al futur.