Compromís registrarà aquesta setmana en Les Corts una proposició no de llei perquè el Consell reclame a l’Estat la inclusió de la connexió ferroviària de l’aeroport d’Alacant-Elx en els seus pròxims pressupostos generals. “Es l’únic aeroport del Mediterrani de la seua categoria que no està connectat per tren, una anomalia a nivell europeu i que al Govern sembla no importar-li mentre diu apostar pel turisme per a eixir de la crisi”, ha protestat la viceportaveu de Compromís en Les Corts i vicealcaldessa d’Elx, Mireia Mollà.

La diputada il·licitana tornarà a insistir en aquesta legislatura sobre la necessitat de reclamar a Madrid una infraestructura que l’anterior Consell no va voler defendre i que, a més, va ser desestimada al no ser considerada necessària per l’exconsellera d’Infraestructures, Transports i Medi ambient, Isabel Bonig. 

La proposició no de llei també contempla l’exigència al Ministeri de Foment d’un calendari que permeta una previsió de quan podran desenvolupar-se unes obres que connectaran ferroviàriament l’aeròdrom amb ciutats com Alacant, Elx, Benidorm o Torrevella. La tendència de creixement de l’aeròdrom és imparable en els últims anys i és el cinquè en rendibilitat en tot l’Estat espanyol. 

Compromís persegueix que el Govern estatal comence a prendre’s de debò les connexions de l’aeroport valencià amb més trànsit de viatgers i les previsions dels quals de creixement faran que fregue els 11 milions de viatgers a la fi d’any, sent un dels sis aeròdroms espanyols més transitats durant tot l’any i el quart amb més tràfic en períodes estivals. 

Actualment, l’aeroport situat en la pedania il·licitana de L’Altet és l’únic de la seua classe en tot el Mediterrani, al costat del de Marrakech (el Marroc), que no està connectat ferroviàriament. Una anomalia amb ressò europeu, doncs els aeròdroms en la Unió Europea que superen els sis milions de passatgers gaudeixen d’aquesta connexió. De fet, el Parlament Europeu va incloure en 2014 a l’aeroport entre els projectes prioritaris de la xarxa transeuropea de transports. 

El Govern de Mariano Rajoy hauria d’haver pressionat a Brussel·les perquè l’Altet fóra inclòs en les previsions europees. La tendència de Madrid en l’última dècada ha sigut la de no apostar en la millora d’accessos de l’Aeroport d’Alacant-Elx, un altre desdeny més del Govern del Partit Popular cap a un espai que demana a crits una millora no solament d’accessos de carretera o ferrocarril, sinó també una revisió de tot el seu entorn. L’aeroport afecta mediambiental i acústicament a diverses pedania d’Elx i part d’Alacant”, ha denunciat Mollà.