EL PARTIT SOCIALISTA OBRER ESPANYOL D’ELX, COMPROMÍS PER ELX I ILICITANOS POR ELCHE ACORDEN LES PRIORITATS SEGÜENTS EN L’ACCIÓ DE GOVERN:

 

La ciutadania, en l’exercici del seu dret a escollir els seus representants en l’Ajuntament d’Elx, va expressar amb claredat el passat 24 de maig la voluntat de canvi polític en el nostre municipi: un canvi de política, d’estil de govern i de rumb de la ciutat. Parlem d’un canvi que recupere la política entesa com l’eina per a solucionar els problemes que sorgeixen de la convivència entre les persones en el nostre municipi. Una política que, al cap i a la fi, servisca per a tendir ponts entre tots i totes des de la pluralitat d’idees i projectes i que resolga i faça més senzilla la vida diària dels veïns i veïnes d’Elx.

 

La pluralitat política ha sigut la gran guanyadora de les eleccions, els resultats de les quals han volgut que l’Ajuntament d’Elx passe de tres a sis partits amb representació. Els il·licitans i les il·licitanes han apostat pel canvi, però des d’opcions polítiques diferents, la qual cosa enriqueix el diàleg polític en el nostre municipi. Com més pluralitat, més necessari ha de ser l’enteniment entre les forces polítiques, sobretot a l’hora d’aconseguir acords per a fer front als principals reptes als quals ens enfrontem. El diàleg ha de caracteritzar els pròxims anys de govern, no solament entre partits, sinó també entre l’Ajuntament i els veïns i les veïnes, les organitzacions i els altres ens que participen en la vida diària del municipi.

 

En aquest sentit, un dels eixos principals que ha de vertebrar l’acció del pròxim govern és aconseguir una major democràcia a través de la participació ciutadana i la transparència. La ciutadania exigeix governs que rendisquen comptes i que posen a la disposició dels veïns i les veïnes la informació que demanden. No solament es tracta de saber en què s’utilitzen els impostos, els il·licitans i les il·licitanes també demanden poder participar en la gestió municipal, tenir la capacitat de decidir en què es gasta el pressupost municipal o ser consultats sobre els diversos projectes que l’Ajuntament vol dur a terme.

 

Així mateix, el nou govern local ha d’abordar de manera prioritària la situació d’emergència que pateixen nombroses famílies del nostre municipi. Aquests anys de crisi econòmica han generat una creixent desigualtat i han provocat casos tan alarmants com el de les famílies amb el risc de ser desnonades o com el dels xiquets i les xiquetes que malviuen sota el llindar de la pobresa. Per açò, l’Ajuntament ha d’abordar la situació de manera immediata i dur a terme les mesures necessàries per a donar resposta a aquestes persones.

 

La reactivació econòmica i la generació d’ocupació han de ser també prioritaris per al nou govern local. Les altes taxes de desocupació segueixen sent una xacra en el nostre municipi, especialment entre els més joves, la taxa d’atur dels quals està entre les més altes d’Europa. Per a açò és imprescindible posar en valor els recursos del nostre extens i ric municipi: el patrimoni històric i natural, la cultura, les nostres tres universitats, la indústria, especialment la del calçat, i altres sectors hui dia emergents, així com el caràcter emprenedor tan característic dels il·licitans i les il·licitanes.

 

Al mateix temps, el pròxim equip de govern ha de treballar per garantir la sanitat, l’educació i la dependència com els pilars bàsics de l’estat de benestar. Anys de retallades en el pressupost han provocat que aquestos tres sectors no hagen aconseguit l’objectiu d’assegurar la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes, amb el consegüent perjudici sobre els usuaris i les usuàries d’aquest servei. És necessari, per tant, recuperar el nostre sistema de benestar i treballar des de l’Ajuntament al costat de l’administració autonòmica i central per garantir els servicis que vehiculen el nostre estat de dret.

 

Un altre dels reptes als quals s’enfronta el nostre municipi, com totes les ciutats del segle XXI, és el de la sostenibilitat ambiental. La pròxima gran crisi serà la del canvi climàtic i des del municipi s’han de desenvolupar les eines que ens permeten afrontar aquest desafiament. Per açò, l’acció del govern local ha d’anar encaminada a desenvolupar un transport sostenible, un urbanisme respectuós, un bon tractament dels residus i la utilització eficient dels recursos, com l’energia o l’aigua, entre altres qüestions. A més, en el cas concret d’Elx hem de donar resposta a la plaga del morrut roig i garantir la conservació del Palmerar.

 

L’Ajuntament també ha de tenir en compte el paper indispensable que juguen el Camp d’Elx i les pedanies per al futur del municipi. Tenim la sort de comptar amb un territori extens i divers amb un incalculable valor cultural, natural i agrícola. I és per açò que s’ha de dur a terme un esforç especial per posar-les en valor i millorar els servicis que reben les partides rurals. Es tracta d’un espai que ofereix nombroses oportunitats turístiques, culturals, comercials i ambientals i que necessita d’un desenvolupament especial que, de nou, compte amb la participació dels veïns i les organitzacions de la zona.

 

En definitiva, són nombrosos els reptes que han sorgit durant els últims anys, que se sumen als que ja existien i als que encara han de vindre. Més enllà de la pluralitat política sorgida de les urnes, molts d’aquests reptes són compartits. Des del diàleg, el debat i la cooperació és necessari un nou Ajuntament que aborde la necessitat de més participació i més democràcia, un desenvolupament sostenible del municipi i que treballe amb l’únic interés de millorar la situació econòmica i social d’Elx.

 

A més a més, ens trobem en un moment en què la societat està més involucrada que mai i demana poder ser protagonista en la gestió del pressupost i en les polítiques que es fan des de l’Ajuntament.

 

En aquest sentit, fem públiques les mesures prioritàries per a aquest govern plural i que esquematitzem en els següents epígrafs:

 

 

PRIORITATS EN LA NOSTRA CULTURA DEMOCRÀTICA:

 

  • Redactarem el Codi Ètic del municipi de manera participativa, així com la Guia de Bones Pràctiques de les empreses i la Carta de Drets dels Contribuents.

 

  • Impulsarem la web de transparència i publicarem: totes les despeses dels càrrecs públics i totes les factures que es registren en l’Ajuntament, així com els procediments de contractació, ocupació i qualsevol decisió adoptada per part de l’Alcaldia.

PRIORITATS EN POLÍTICA SOCIAL:

  • Elaborarem un pla de lluita contra la pobresa, que inclourà la promoció d’un protocol d’urgència per a atendre situacions d’exclusió social. Augmentarem el pressupost municipal per a atendre les necessitats vitals i d’atenció especial per a aquestes persones.

 

  • Crearem una oficina municipal que s’encarregarà específicament d’oferir assessorament i intermediació econòmica i social en casos de possibles desnonaments. Donarem compliment a la moció aprovada en el ple municipal a instàncies de la PAH.

 

PRIORITATS EN INTEGRACIÓ:

 

  • Instal·larem parcs infantils adaptats als xiquets amb discapacitat.

 

  • Treballarem per la integració en la vida sociocultural de les persones amb deficiències sensorials.

 

PRIORITATS EN EDUCACIÓ:

 

  • Apostarem de manera decidida per l’educació pública i de qualitat. En conseqüència, rebutgem la construcció del CIS. Reclamarem a la Conselleria d’Educació la construcció dels centres educatius pendents a Elx.

 

  • Millorarem la política d’adequació i conservació dels centres educatius de primària a Elx pel que fa a installacions, patis, pistes esportives, etc.

 

PRIORITATS EN SANITAT:

 

  • Exigirem a la Conselleria de Sanitat que estudie la dotació de més SAMUs per a Elx i demanarem enèrgicament que les dues unitats que existeixen estiguen els 365 dies de l’any al municipi.

 

  • Revisarem els convenis que l’Ajuntament té vigents en matèria d’atenció sanitària per vetlar que la prestació dels serveis acordats es realitze rigorosament, conforme a la llei. No permetrem de cap manera que un socorrista preste assistència sanitària i atenga el trasllat en ambulància d’un accidentat a les nostres platges. De la mateixa manera, no tolerarem que una ambulància que atén sanitàriament a Elx per un acord amb el consistori no compte amb el personal qualificat que exigeix la legislació vigent.

 

PRIORITATS EN IGUALTAT:

 

  • Impulsarem un Pla de Lluita contra la Violència de Gènere amb la implantació de les mesures necessàries per a previndre, sensibilitzar i atendre les dones maltractades i els seus fills i les seues filles.

 

PRIORITATS EN JOVENTUT:

 

  • Impulsarem la reactivació del Consell de la Joventut com a òrgan autònom de participació, debat i decisió de la política juvenil d’Elx.

PRIORITATS EN CULTURA:

 

  • Fomentarem la producció cultural pròpia, tant de creadors com de les indústries creatives culturals com un factor de desenvolupament econòmic i cultural, així com la millora dels museus i el desenvolupament d’una oferta cultural plural.
  • Reivindicarem la tornada definitiva i permanent de la Dama d’Elx. Impulsarem la creació al municipi d’un Museu d’Art Iber com a subseu del Museu Arqueològic Nacional.

PRIORITATS EN ESPORTS:

 

  • Impulsarem un pla d’adequació quadriennal de les instal·lacions esportives Obrirem les instal·lacions esportives que s’han tancat en aquesta legislatura, com les piscines del barri de Palmerars.

 

  • Sol·licitarem l’adequació d’unitats mèdiques d’emergència en les instal·lacions esportives.

 

PRIORITATS EN PEDANIES:

 

  • Elaborarem un pla per a la reorganització de la Policia Local per a Pedanies. Impulsarem la creació d’una reguarda permanent de la Policia Local a les pedanies amb major nombre d’habitants, entre aquestes Torrellano.

 

PRIORITATS EN MATÈRIA ECONÒMICA:

 

  • Redactarem un pla estratègic de mesures urgents i a mitjà termini per a l’ocupació.

 

  • Farem inversions anuals del pressupost municipal en Polítiques Actives d’Ocupació (Programa Garantia+45, Programes de Formació Aturats, Orientació Professional i Foment d’Ocupació Joves i Dones)

 

  • Desenvoluparem un Pla de Xoc contra l’atur juvenil.

 

  • Elaborarem un Pla d’Ocupació dirigit a aturats de llarga durada majors de 45 anys. Contractacions municipals directes, per sis mesos, en activitats d’interés municipal.

 

  • Dissenyarem polítiques actives d’inserció per a persones i col·lectius amb altres dificultats d’inclusió laboral. Crearem una taula sectorial amb l’Ajuntament, Sindicats, UMH i empresaris en aquesta matèria.

 

  • Durem a terme polítiques actives municipals per a afavorir l’exportació de la indústria d’Elx.

 

  • Dinamitzarem el Turisme de Congressos i Empresarial juntament amb el d’activitats municipals, culturals, esportives i rurals.

 

PRIORITATS EN HISENDA:

 

  • Contindrem la pressió fiscal. No incrementarem la pressió fiscal global durant tota la legislatura i farem que les taxes i els preus públics seguisquen criteris socials i mediambientals.

 

PRIORITATS EN INFRAESTRUCTURES:

 

  • Recuperarem una zona d’aparcament d’autobusos als voltants del Passeig de l’Estació per a afavorir que les agències de viatges organitzats tornen a apostar per situar Elx com una de les destinacions en excursions i viatges.

PRIORITATS EN MATÈRIA DE SOSTENIBILITAT AMBIENTAL:

  • Consensuarem un pla de lluita contra el morrut roig per a una aplicació immediata de manera coordinada amb totes les administracions i amb els sectors implicats, amb plans d’acció concrets, formació de personal i ajudes als propietaris privats que no puguen assumir les despeses i amb capacitat sancionadora per a aquells que incomplisquen les directrius del pla.

 

PRIORITATS EN SOSTENIBILITAT ENERGÈTICA:

 

  • Desenvoluparem un pla de eficiència energètica de les dependències i els servicis municipals.

 

PRIORITATS EN LA GESTIÓ DE RESIDUS I NETEJA:

 

  • Millorarem substancialment el manteniment de la via pública: voreres, senyalització, passos per a vianants. Programa organitzat de neteja amb aigua en barris i pedanies.

 

 

 

 

PRIORITATS EN MOVILITAT:

 

  • Adequarem i millorarem la senyalització del carril bici i ampliarem els trams existents. Es durà a terme el programa “educar amb la bicicleta”.

 

  • Elaborarem un pla per a millorar el servici urbà d’autobusos amb el possible augment del nombre de línies i amb la millora del transport a diferents nuclis urbans del camp, centres d’activitat econòmica, industrial, comercial, oci, aeroport, IFA, universitat i altres centres educatius.

 

PRIORITATS EN URBANISME:

 

  • Revisarem el PGOU, obrint-lo a la participació ciutadana. Serà necessari adaptar-lo als criteris actuals de sostenibilitat en tots els àmbits. Aplicarem els criteris de l’Agenda 21 Local i la Carta d’Aalborg en l’ordenació territorial i la planificació urbanística. Establirem la màxima protecció possible del litoral i del Palmerar.

 

PRIORITATS PER A UNA ADMINISTRACIÓ MÉS EFICAÇ:

  • Impulsarem i desenvoluparem el Reglament de Participació Ciutadana (districtes, defensor del ciutadà, plens ciutadans, etc.). Crearem Juntes de Participació de Districte, en les quals es debatrà i decidirà sobre les qüestions que afecten els veïns.

 

  • Reimplantarem el  Pressupost Participatiu.

 

  • Farem una auditoria jurídica i una possible reversió de les privatitzacions dutes a terme pel govern anterior: Mercat Central, nova ciutat esportiva, etc. Si escau impulsarem la rehabilitació integral del Mercat Central amb el consens de tots els agents implicats.