L’Audiència Provincial d’Alacant ha declarat nul el judici del Jutjat d’Instrucció número 2 d’Elx pel qual es va condemnar a dos membres de Compromís, Pasqual Mollà i Ignasi Candela, per manifestar-se contra els abusos bancaris davant una seu de Bankia de Crevillent.

El judici va tenir lloc el passat 17 de juliol a la Ciutat de la Justícia d’Elx contra quatre membres de Compromís que el 8 de juny de 2012 van portar a terme una protesta pacífica, i prèviament autoritzada, davant d’una seu de Bankia per denunciar els excessos comesos per esta entitat financera.

Després que es dictara la sentència, que condemnava a dos dels membres de la coalició, les advocades la van recórrer perquè consideraren que no s’havien garantit les garanties processals essencials dels acusats i, a més, no s’havien tingut en compte les proves que els exculpaven.

Ara, la secció Setena de l’Audiència Provincial ha donat la raó als membres de Compromís i anul·la íntegrament el judici, determinant que els acusats tenen dret a un nou judici just i imparcial. En concret, es considera que el fet que la jutge fóra la mateixa persona que va instruir les diligències prèvies i va rebutjar el recurs pel qual es demanava el sobreseïment del cas condicionava la seua sentència sobre el judici, en considerar-la contaminada per la fase d’instrucció. Davant este fet, la secció Setena no entra en la resta de qüestions que es plantejaven en el recurs.

En este sentit, l’advocada i diputada de Compromís Mònica Oltra ha assenyalat que “celebrem que la justícia ens haja donat la raó i reconega que no es van tenir en compte les garanties processals dels acusats en un judici on, a més, les proves demostraven que els acusats no havien comés cap il·legalitat i en cap cas l’acusació va aconseguir enervar el principi de presumpció d’innocència” i ha afegit que “en tot cas, era increïble que els únics que anaren a pagar pels abusos de la banca foren unes persones que protestaren contra l’estafa de les preferents en una concentració democràtica i pacífica protegida per la Constitució i les lleis”.